W Pracowni Red Wine & Whisky prowadzone są unikatowe degustacje integracyjne, wydarzenia, a także pokazy odkrywające tajemnice świata wina i whisky. Podczas spotkań obalone zostają mity i legendy związane z tymi wyjątkowymi trunkami, a prowadzone degustacje mają inspirować i sprawiać, że uczestnicy odpłyną myślami do słonecznych stoków południowej Francji oraz na oplecione gęstą mgłą szkockie wrzosowiska. Oferta kierowana jest zarówno do osób początkujących, którzy chcą stawiać swoje pierwsze kroki w świecie alkoholi, jak również do koneserów, chcących uzupełnić swoją wiedzę. Podczas degustacji spróbować można najszlachetniejszych trunków z całego świata, a doświadczeni eksperci zawsze uraczą Cię ciekawą anegdotą dotyczącą ich historii, czy też procesu produkcji. Zaskocz znajomych zdobytą wiedzą!
Jeśli szukałeś przepustki, która pozwoli Ci na dobre wkroczyć do tajemniczego świata wina i whisky, to dobrze trafiłeś! Profesjonaliści z Pracowni Red Wine & Whisky powiedzą Ci jak krok po kroku odkrywać uroki tych trunków, tak aby czerpać z tego jak najwięcej satysfakcji. Odkryj niesamowite dębowe bukiety ukryte w butelce dzięki Degustacji Whisky. Skosztuj, jak smakuje Single Malt i co sprawia, że jest taki wyjątkowy i cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wypróbuj czterech rodzajów i podejmij decyzję, który z nich najbardziej Ci smakuje! Gdyby to było za mało, to w wariancie Degustacji Whisky Plus otrzymasz możliwość przetestowania aż 6 gatunków! Jeśli z whisky nie jest Ci po drodze, wybierz Degustację Wina - Warsztaty z Sommelierem. Tam na przykładzie 4 lub 5 pozycji z oferty Pracowni poznasz między innymi historię winiarstwa w Europie i na świecie, a także czym kierować się przy zakupie tego trunku.
Powszechnie znany jest fakt, że whisky leżakując w beczkach, zmniejsza swoją objętość. Związane jest to z procesem odparowywania. Taka informacja nie była znana naszym przodkom, stąd też wierzono, że ubywanie alkoholu spowodowane jest wizytą aniołów, którzy pod osłoną nocy spijają go w nagrodę za dobrze przygotowany za ich zgodą trunek. Z angielskiego proces ten nazywany jest ""angel's share"", czyli w wolnym tłumaczeniu ""anielską dolą"".