Szkolenie Barmańskie II Stopnia

1 2 3 4 5 (3)

Zawsze chciałeś poznać tajniki zawodu barmana? Teraz możesz zrealizować swoje marzenie biorąc udział w najbardziej rozbudowanym pod względem programowym szkoleniu barmańskim w Polsce! To dziesięciodniowe szkolenie uczy sztuki barmańskiej od podstaw i rozszerzone jest o wiele arcyciekawych elementów, jak panele degustacyjne rzadko spotykanych w Polsce alkoholi, sommelierstwo, baristyka, kelnerstwo czy miksologia molekularna i cygara! Ponadto nauczysz się układania karty alkoholi, poznasz najnowocześniejsze urządzenia wykorzystywane w pracy barmanem oraz komputerowe systemy obsługi, zgłębisz tajniki psychologii sprzedaży oraz techniki zwiększania przychodu, dowiesz się także jak zarządzać barem. Nauczysz się tworzenia własnych alkoholi i bitterów . Opanujesz sztukę garnie czyli przyozdabiania drinków przy pomocy świeżych owoców. Teraz żadne aspekty sztuki barmańskiej nie będą miały przed Tobą tajemnic! Nie tylko dowiesz się, jak wygląda praca barmana od podszewki, lecz także poznasz smak wszystkich stworzonych przez siebie drinków!

 

Program szkolenia obejmuje:

  • Wprowadzenie do zawodu barmana: charakterystyka sylwetki barmana, specyfika pracy w różnych typach lokali gastronomicznych, techniki organizacji pracy i baru,
  • Wykłady multimedialne z zakresu technologii napojów alkoholowych, towaroznawstwa alkoholowego, historii, charakterystyki i klasyfikacji poszczególnych rodzajów alkoholi,
  • Prezentację sprzętu barmańskiego, typów szkła barowego, miar barowych, poszczególnych rodzajów alkoholu i ich marek: wódka czysta, wódki gatunkowe, gin, brandy, koniak, armaniak, calvados, brandy de jerez, grappa, likiery, bittery, whisky (szkocka, irlandzka, amerykańska, kanadyjska, japońska), rum, cachaça, tequila, mezcal, absynt, wino musujące, wino wzmacniane, wermuty,
  • Przyrządzanie drinków metodami: shaking, stiring, throwing, building, obejmujące drinki z kategorii: cocktail, flip, tini, float, frappé, frozen drinks, sour, striped drinks (w tym pousse café), zoom, collins, buck cobbler (amerykański i europejski), cooler, egg nogg, highball, julep, smash, puff, sangaree, sling, pick-me-up, fancy drinks, fizzes, mocktails. Przygotowywanych jest także wiele drinków specjalnych jak np. kultowy blue blazer; światowe trendy barmańskie,
  • Zasady serwowania drinków mieszanych, alkoholu w tym likieru sambuca, absyntu oraz tequili, przyozdabiania drinków świeżymi owocami oraz sposoby tworzenia „drinków efektownych” i płonących,
  • Barmaństwo molekularne (tworzenie pianek, żeli, ravioli i galaretek), zastosowanie ciekłego azotu w miksologii,
  • Wędzenie koktajli – smoking gun,
  • Tworzenie własnych drinków (zasady kojarzenia składników); Jak komponować pod kątem odpowiedniego wyglądu, tekstury, aromatu ,smaku i balansu,
  • Codziennie zajęcia z free pouringu (precyzyjnego nalewania bez miarki) i elementów working flair (widowiskowej „żonglerki” akcesoriami barowymi), „speed flair” (przygotowania drinków w jak najkrótszym czasie),
  • Profesjonalne degustowanie trunków, takich jak.: akvavit, gin, whisky, brandy, koniak, armaniak, calvados, grappa, pisco, tequila, mezcal, rum, cachaça, likiery, wermuty, bittery, uczymy jak rozpoznać i ocenić ich wygląd, zapach i smak;
  • Klasyczne zasady przygotowania napoju mieszanego (pod kątem zawodów barmańskich w kategorii Classic),
  • Sommelierstwo, cygara, balistyka , elementy kelnerstwa,
  • Karbonizacja koktajli (Perlini Carbonated Cocktail System),
  • Układanie karty win, karty alkoholi,
  • Psychologia sprzedaży, techniki zwiększania przychodu,
  • Komputerowe metody inwentaryzacji, audyt,
  • Rozwiązania informatyczne stosowane w gastronomii i hotelarstwie,
  • Zamówienia, koncerny alkoholowe (negocjacje z przedstawicielami),
  • Firmy dystrybuujące wyposażenie dla gastronomii, sprzęt barmański,
  • Specyfika zatrudnienia w gastronomii i hotelarstwie,
  • Dodatkowo każdy uczestnik szkolenia otrzymuje książkę „Alkohole i koktajle świata” autorstwa Łukasza i Macieja Zarzeckich, założycieli Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

 

Pomysł na oryginalny prezent nie przychodzi Ci do głowy? Nie powielaj schematów, podaruj voucher na prezent! Nie wiesz co to? To bilet na przeżycie, interesujący podarunek, który zapewnia ogromną radość i trwałe wspomnienia. To przepis na niebanalny i pomysłowy prezent dla każdego! Szkolenie Barmańskie II Stopnia to ekskluzywny podarunek dla każdego barmana, sommeliera lub entuzjasty sztuki barmańskiej! Chcesz znaleźć nietuzinkowy prezent dla mężczyzny lub kobiety? Nie musisz szukać dalej!


Miejsce realizacji

Warszawa, Łódź, Wrocław

Obowiązujący strój

Ubranie, w którym czujesz się dobrze.

Czas trwania

10 dni (65 godzin)

Informacje dla oglądających

Na miejscu realizacji pojawić się może jedynie osoba obdarowana.

Pogoda

Pogoda nie ma wpływu.

Informacje dodatkowe

Terminy na www.szkolabarmanow.pl. Uczestnik szkolenia otrzymuje książkę „Alkohole i koktajle świata” autorstwa Łukasza Zarzeckiego i Macieja Zarzeckiego, założycieli Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów. Istnieje możliwość trenowania i uczestniczenia w zajęciach / powtarzania szkolenia nieodpłatnie, bez limitu czasowego. Po zdaniu egzaminu wystawiany jest Certyfikat Barmana II Stopnia Ogólnopolskiej Szkoły Barmanów.

 


Dodaj opinię

Zobacz inne propozycje