(22) 66 88 272 lub Czat | Pon.-Sob.: 9:00-17:00

Pastaio

Przysmaki kuchni włoskiej są jednymi z najbardziej rozpoznawalnych na całym świecie. Przepyszne makarony z sezonowymi dodatkami czy aromatyczne pizze na puszystym lub cienkim cieście na dobre zagościły już w kulturze, nie tylko europejskiej. Wy również możecie rozkoszować się wyjątkowymi smakami prosto ze słonecznej Italii. Wystarczy, że zawitacie do bistro Pastaio w Opolu i spróbujecie świeżych dań na podstawie sprawdzonych, tradycyjnych receptur. Czeka Was udział w prawdziwej włoskiej uczcie.
Szukaj po kategorii

Pastaio – czas na prawdziwą włoską kuchnię

Pastaio to bistro w Opolu działające od 2020 roku. Dzięki świetnej lokalizacji – położenie na terenie Starego Miasta, blisko Kanału Młynówka – trafinie tam nie będzie stanowiło żadnego problemu. Właścicielami baru są Państwo Czmielowie, którzy wspólnie postanowili przenieść pomysł na włoskie bistro do Polski. Pan Adam Czmiel swoje umiejętności doskonalił przez wiele lat w Londynie, pracując we włoskich i hiszpańskich restauracjach oraz szkoląc innych kucharzy. Jest specjalistą w ręcznym wyrabianiu makaronów i zyskał tym uznanie nawet wśród rodowitych Włochów. W Pastaio klienci doceniają przede wszystkim wysoką jakość oraz niepowtarzalny smak serwowanych potraw. Jeśli zwrócić przy tym uwagę na pasję do gotowania właścicieli, kameralną atmosferę oraz przyrządzanie dań od podstaw na miejscu, śmiało można określić bistro jednym z najciekawszych punktów na mapie Opola, do którego koniecznie trzeba zajrzeć.

Świeże makarony i sezonowe dodatki – zasmakuj wyjątkowych dań w Pastaio w Opolu

W bistro Pastaio najważniejsze są trzy rzeczy: ręczne przyrządzanie makaronów na miejscu, sezonowe dodatki oraz zmienne menu przygotowywane w oparciu o tradycyjne włoskie receptury. To właśnie dzięki takiemu połączeniu bar zdobywa coraz większą popularność w Opolu. Potrawy przygotowywane są z pasją, a dostosowywanie karty dań do poszczególnych pór roku oraz sezonowych składników sprawia, że każda wizyta w Pastaio to zupełnie nowe doświadczenia kulinarne. Co ważne, w menu znajdziecie dania, które skuszą zarówno mięsożerców, jak i wegetarian. Zasmakujecie tu więc choćby makaronu tagiatelle z grzybami, zołami i parmezanem czy makaronu agnolotti z farszem z łopatki wieprzowej i dodatkiem białego wina. Pastaio świetnie sprawdzi się jako miejsce na spotkanie z przyjaciółką, ukochaną osobą czy w gronie rodzinnym. Weźcie udział we Włoskiej Kolacji dla Dwojga lub Włoskiej Uczcie dla Dwojga i poznajcie italisjkie smaki.

Kuchnia w północnej a południowej części Włoch

Włochy dzielą się na 20 regionów. Choć każdy z nich charakteryzują inne tradycje kulinarne, to w gruncie rzeczy można podzielić je na dwie grupy. W północnej części kraju ważną rolę odgrywają pizza, zapiekanki oraz ryż. To właśnie tu spróbujecie też najlepszych serów z mleka krowiego. Na południu z kolei najczęściej spotkacie różne formy makaronów z dodatkami, a także sery z mleka owczego i dania z kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli więc planujecie podróż do Włoch, przy dokładnym wyborze lokalizacji warto może wziąć pod uwagę, których potraw chcielibyście przede wszystkim spróbować.

Pastaio w Opolu – z pasji do włoskiej kuchni

Bistro Pastaio w Opolu to miejsce zdecydowanie godne uwagi. Bez względu na to, czy szukacie kameralnej restauracji na spotkanie z przyjacielem, czy chcecie miło spędzić czas z ukochaną osobą, ten bar nada się do tego idealnie. Przepyszne, świeże makarony przygotowywane na miejscu i sezonowe dodatki sprawią, że będziecie chcieli wrócić tutaj jeszcze raz. A dzięki zmiennemu menu każda wizyta będzie tak samo ekscytująca jak ta pierwsza.