(22) 66 88 272 lub Czat | Pon.-Sob.: 9:00-17:00

Restauracja Correze

Restauracja Correze w Gdańsku to miejsce idealne na romantyczną randkę, elegancką kolację z przyjaciółką czy po prostu przyjemne popołudnie w gronie rodzinnym. Serwowane potrawy to połączenie śródziemnomorskiej kuchni z francuskimi smakami. Wypiekane na miejscu pieczywo, świeże owoce morza i starannie wyselekcjonowane mięsa rozpieszczą Wasze zmysły, a całość dopełnią wykwintne wina dobrane do Waszych potraw przez doświadczonego sommeliera. Wybierzcie się wspólnie w niezapomnianą kulinarną podróż.
Szukaj po kategorii

Restauracja Correze – francuska nuta w kuchni śródziemnomorskiej

Restauracja Correze powstała w styczniu 2017 roku. Mieści się w Gdańsku, a z jej okien roztacza się cudowny widok na rzekę Motławę. Swoim menu proponuje gościom dania z kuchni śródziemnomorskiej połączonej z elementami kuchni francuskiej, a także wyśmienite wina, autorskie drinki oraz koktajle. Potrawy przygotowywane są wyłącznie ze świeżych produktów od sprawdzonych francuskich oraz lokalnych dostawców, co nadaje im wyjątkowego, niepowtarzalnego smaku. Menu z kolei jest zmienne, dzięki czemu każda wizyta w Restauracji Correze to nowe odkrycia kulinarne. Codziennie rano w lokalu również wypiekane są chleby, bagietki, a także torty bezowe, które sprawiają, że wszędzie dookoła unosi się kuszący zapach świeżego pieczywa. Restauracja Correze to także idealne miejsce na spotkanie przy lampce wina. Do dyspozycji gości będzie wykwalifikowany sommelier, który dobierze odpowiedni rodzaj alkoholu zgodnie z upodobaniami smakowymi oraz wybranymi daniami.

Zasmakuj kuchni śródziemnomorskiej w Restauracji Correze

Restauracja Correze zaprasza na wykwintną Kolację Degustacyjną z Pairingiem Win dla Dwojga. Składać się będzie z 5 wybranych dań oraz odpowiednio dobranych do nich kieliszków wina. Menu jest urozmaicone i zawiera propozycje potraw zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich, dzięki czemu każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Miłośników ryb zainteresować może przystawka w formie śledzia z burakami, rodzynkami w brandy oraz jabłkiem, a miłośników mięsa – tatar z sarny z dodatkiem szalotki, rokitnika i chipsa z wężymordu. Jako danie główne Restauracja Correze proponuje z kolei pierś z kurczaka z puree z pasternaku, kopytkami estragonowymi oraz grapefruitem lub stek z kalmara połączony z puree z selera, marynowaną gruszką i migdałami. Kuszącymi pozycjami są również desery. Do wyboru są choćby lody piernikowe z galaretką pomarańczową i musem z białej czekolady czy sernik z topinamburu ze słonym karmelem, marynowaną śliwką i karmelizowanym słonecznikiem. Bez względu na dokonany wybór i dobór dań kolacja w Restauracji Correze to prawdziwa uczta dla zmysłów i przyjemny czas spędzony w kameralnej atmosferze.

Kara śmierci za podrabianie wina

Choć pomysł topienia w rzece w formie kary za fałszowanie butelek wina brzmi absurdalnie, takie prawo faktycznie obowiązywało w państwie Hammurabiego. Przepis ten został zapisany już w 1800 r. p.n.e. w jednym z najsłynniejszych kodeksów w historii świata. Według niego, jeśli sprzedawca dopuścił się więc podrabiania wina i sprzedawania go na wyższą cenę niż powinien, mógł się liczyć z naprawdę poważnymi konsekwencjami.

Restauracja Correze zaprasza na wykwintną kolację dla dwojga

Restauracja Correze w Gdańsku to połączenie wyjątkowych smaków kuchni francuskiej z klasykami kuchni śródziemnomorskiej. Zasmakować tu można świeżych owoców morza, starannie wyselekcjonowanych mięs czy apetycznych dań warzywnych, a profesjonalny sommelier dobierze do tego odpowiedni rodzaj wina. Kolacja Degustacyjna z Pairingiem Win dla Dwojga to istna uczta dla zmysłów, która z pewnością zostanie w pamięci na długo. Voucher do Restauracji Correze w Gdańsku oferuje mnóstwo możliwości spędzania czasu!