Sushi – tradycyjny japoński przysmak. Czy jest zdrowe? Składniki i właściwości

Sushi przygotowane na bazie gotowanego ryżu, ryb, alg morskich i warzyw jest potrawą lekkostrawną i niskokaloryczną. Ryby dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają pracę serca, mózgu i narządu wzroku, a ryż – witamin z grupy B, magnezu i błonnika, dlatego warto je włączyć do codziennej diety.

Widok na stół z podanym efektownie sushi.

Sushi jest azjatyckim specjałem, który zyskał popularność w wielu krajach świata. Głównymi składnikami są: gotowany ryż, surowe ryby lub owoce morza, algi morskie i warzywa. Jeżeli sushi jest przygotowane z produktów dobrej jakości to stanowi źródło cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, białka, witamin i minerałów. Poza tym… Zestaw Sushi sprawdzi się zawsze! 

Smak azjatyckiej tradycji

Sushi jest tradycyjną potrawą azjatycką, uznawaną za wykwintny, efektownie wyglądający japoński specjał. We współcześnie znanej postaci sushi jest spożywane już od około dwustu lat. Danie to zyskało ogromną popularność w wielu krajach świata. W rezultacie, można go skosztować w różnych lokalach serwujących kuchnię azjatycką albo przygotować samodzielnie w domu. Godne uwagi są Warsztaty Sushi, które doskonale sprawdzają się w roli prezentu dla miłośników japońskich potraw.

Składniki sushi

Sushi można przygotować na wiele sposobów i wykorzystując różne składniki, jednak do podstawowych surowców należą: gotowany ryż z dodatkiem octu ryżowego oraz surowe ryby lub owoce morza. Dodatkowo, do przyrządzenia dobrego sushi wykorzystuje się algi morskie i warzywa, których wybór zależy głównie od gatunku ryby. Tradycyjne sushi serwuje się w towarzystwie ostrego, zielonego chrzanu wasabi, sosu sojowego oraz marynowanego imbiru, choć te składniki podaje się obok potrawy.

Sushi – zdrowe czy nie?

Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy sushi jest zdrowe. Wartość odżywcza i kaloryczność japońskiego specjału zależna jest od wykorzystanych składników. Sushi przygotowane z surowców o wysokiej jakości uznawane jest za potrawę lekkostrawną i niskokaloryczną, dostarczającą organizmowi cennych dla zdrowia witamin, składników mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zdrowe sushi – co dostarcza organizmowi?

Niewątpliwie, zdrowe sushi przygotowane z dobrej jakości składników jest źródłem wielu substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Podobnie jak same ryby, dostarcza pełnowartościowego białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Związki te wspierają prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego i regulują poziom cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca. Dodatkowo przyczyniają się do podniesienia odporności organizmu, w wyniku czego zapewniają właściwe funkcjonowanie mózgu oraz narządu wzroku.

Witaminy i minerały

Warto zauważyć, że w sushi występują także różne witaminy i składniki mineralne, m.in. witaminy z grupy B, witamina D i E, selen, fosfor i cynk. Podstawowy składnik japońskiego specjału, ryż, jest źródłem magnezu, potasu oraz błonnika pokarmowego, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Związek ten reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, przyspiesza metabolizm i zwiększa uczucie sytości, a zatem sprzyja odchudzaniu. Algi morskie dostarczają żelazo, wapń, jod oraz witaminę C, E i beta-karoten, czyli prowitaminę witaminy A.

Wyeksponowane sushi na ciemnej desce.

Sushi: właściwości

Sushi przygotowane na bazie gotowanego ryżu, ryb, warzyw i alg morskich może korzystnie wpływać na zdrowie. Składniki w nim zawarte przyczyniają się do wzmocnienia odporności organizmu oraz wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych. Co więcej, opóźniają procesy starzenia się skóry oraz chronią przed rozwojem schorzeń sercowo-naczyniowych i nowotworów. Jedzenie sushi może korzystnie wpłynąć na pracę tarczycy oraz na funkcjonowanie narządu wzroku. Składniki obecne w sushi regulują pracę jelit i przyśpieszają metabolizm, przez co usprawniają procesy trawienne, co jest godne uwagi dla osób starających się utrzymać szczupłą sylwetkę.

Dlaczego jedzenie ryb jest zdrowe?

Reasumując, ryby stanowią ważny składnik japońskiego sushi, a dodatkowo są źródłem składników o dobroczynnym wpływie na organizm. Co istotne, mięso tych stworzeń dostarcza łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka o wysokiej strawności. Zawiera również wiele cennych minerałów, m.in. fosfor, potas, magnez, jod, żelazo, miedź. Ryby są bogate w witaminy z grupy B oraz rozpuszczalne w tłuszczach witaminy: A, D i E. Bezsprzecznie wyjątkowo ważnymi składnikami występującymi w rybach są nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.

Co zawdzięczamy kwasom omega-3

Związki te obniżają poziom tzw. złego cholesterolu LDL, który spożywany w nadmiarze prowadzi do rozwoju miażdżycy, a w konsekwencji do innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Kwasy omega-3 odpowiadają też za normalizowanie ciśnienia krwi oraz za usprawnianie pracy serca i układu nerwowego. Tłuszcze zawarte w rybach łagodzą stany zapalne i reakcje alergiczne organizmu, a także korzystnie oddziałują na skórę.

Jeden z etapów przygotowywania Sushi.

Warsztaty sushi – wyjątkowy prezent dla miłośników japońskiej kuchni

Współcześnie sushi bez wątpienia traktowane jest jako wykwintny specjał. Z tego powodu rosnącą popularnością cieszą się Warsztaty Sushi, złożone z części teoretycznej, w której uczestnicy zapoznają się z kuchnią azjatycką, oraz nauki przyrządzania sushi. Ważnym aspektem jest fakt, że w trakcie kursu można poszerzyć swoją wiedzę na temat specyfiki kuchni japońskiej, historii sushi oraz wykorzystywanych surowców. Tego rodzaju warsztaty obejmują również pokaz przygotowywania sushi, ćwiczenia praktyczne z użyciem odpowiednich składników i przyrządów oraz degustację.

Scroll to Top