Ciemne piwo – czym się wyróżnia i jakie są jego odmiany?

Piwo występuje w wielu odmianach, różniących się między sobą zarówno sposobem wytwarzania czy zawartością alkoholu, jak i barwą. Choć to jasne trunki cieszą się największą popularnością, ciemne piwo także zasługuje na uwagę. Oprócz ciekawego koloru charakteryzuje się bowiem interesującymi nutami smakowymi.

Piwo, warzenie, ciemne piwo, chłop się przypatruje

Alkohol towarzyszy ludziom podczas wielu imprez. Pity w umiarze, doskonale rozluźnia atmosferę i sprzyja wspólnej zabawie. W trakcie spotkań towarzyskich można sięgnąć np. po ciemne piwo. Jego niezwykły smak i intensywny aromat przypadną do gustu przede wszystkim miłośnikom nieco cięższych trunków.

Czym charakteryzuje się ciemne piwo?

Na pierwszy rzut oka ciemne piwo wyróżnia się oczywiście swoją barwą. Może występować w wielu kolorach – bursztynowym, brązowym, czerwonym, a nawet całkowicie czarnym, przypominającym kawę. Wpływ na wygląd konkretnego napoju ma przede wszystkim rodzaj słodu użytego do jego produkcji. Widać tu wyraźnie, że barwienie trunku jest procesem w 100% naturalnym. Dobre alkohole nie zawierają bowiem żadnych konserwantów czy sztucznych barwników. Jako ciekawostkę można dodać, że w Europie do określenia barwy piwa wykorzystuje się specjalną jednostkę EBC. Zgodnie z przyjętą skalą ciemne piwo mieści się w granicach około 35‒60 EBC (im wyższa jednostka, tym ciemniejszy kolor trunku).

Smak

Poza charakterystyczną barwą piwo ciemne wyróżnia się również specyficznym smakiem. Przede wszystkim jest cięższe i mniej orzeźwiające niż jasna odmiana. Ma również wyczuwalną nutę słodyczy. W zależności od konkretnej odmiany napoju może przywodzić na myśl karmel, czekoladę, kawę lub wiśnię. Poza smakiem warto też zwrócić uwagę na zawartość alkoholu. Co ciekawe, barwa trunku nie musi wpływać na jego moc. Na rynku można więc spotkać zarówno mocne ciemne piwo, jak i jego słabsze odmiany.

Ciemne piwo – na jakie gatunki warto zwrócić uwagę?

Najbardziej znane jest ciemne piwo irlandzkie, występujące pod nazwą stout. Produkuje się je z intensywnie prażonego słodu jęczmiennego i dużej ilości chmielu, która odpowiada za silny posmak goryczki. Trunek ten wyróżnia się wyjątkowo ciemną, praktycznie czarną barwą. Współcześnie wytwarzany jest także w wielu krajach poza Irlandią. Występuje w kilku ciekawych odmianach, wśród których na uwagę zasługują m.in.:

  • Imperial stout – mocne ciemne piwo o ciężkim smaku, czekoladowym aromacie i dużej zawartości alkoholu (często ponad 9‒10%);

  • Milk stout – nietypowe piwo ciemne wyróżniające się zawartością laktozy, stosunkowo dużą kalorycznością i specyficznym słodkim smakiem;

  • Coffee stout – ciemne piwo irlandzkie charakteryzujące kawowymi nutami smakowymi, występujące w formie słodkiej lub wytrawnej;

  • Oatmeal stout – dość rzadko spotykany trunek warzony z dodatkiem owsa.

Piwo angielskie

Równie popularne jest ciemne piwo angielskie, czyli tzw. porter. Występuje w wielu barwach – od intensywnie rubinowej do czarnej. Klasyczny trunek wywodzi się od trzech stylów piwa ale (pale, mild oraz brown). Współcześnie produkowany jest z mieszanki słodu jasnego i ciemnego. Wyróżnia go wyraźna goryczka i średnia zawartość alkoholu (około 5%). Co ciekawe, istnieje także porter bałtycki, który w odróżnieniu od ciemnego piwa angielskiego należy do grupy napojów dolnej fermentacji.

Dobre ciemne piwo można również znaleźć wśród lagerów. Charakteryzuje się ono gładką teksturą i stosunkowo dużą słodowością. Oprócz tego na uwagę zasługują tzw. koźlaki. Są mocne oraz treściwe i wyróżniają się karmelowymi lub chlebowymi nutami smakowymi.

Piwo ciemne – kalorie i wpływ na zdrowie

Ciemne piwo jest zazwyczaj bardziej kaloryczne od jasnych napojów. Butelka o pojemności 500 ml zawiera średnio 340 kcal (w przypadku piwa jasnego jest to około 245 kcal).

Należy pamiętać, że ciemne piwo, tak jak każdy alkohol, należy pić z umiarem. Może wówczas wykazywać pozytywny wpływ na zdrowie. Podobnie jak inne trunki tego typu działa relaksująco i moczopędnie oraz wspomaga procesy trawienia. Bardzo ciemne piwo wyróżnia się dużą zawartością żelaza, dzięki czemu może mieć korzystny wpływ na osoby z tendencjami do anemii.

Jak wybrać dobre ciemne piwo?

Aby wybrać najlepsze ciemne piwo, warto spróbować przynajmniej kilku jego odmian. Kwestia smaku jest bowiem bardzo indywidualna – każdy ma inne preferencje i odpowiadają mu inne rodzaje napojów. Chcąc poznać najbardziej popularne i uznane trunki, warto wybrać się na Degustację Piwa. Wydarzenie tego typu pozwala na spotkanie z profesjonalnym kiperem, który w interesujący sposób potrafi przedstawić historię alkoholu. Podkreśli jego najważniejsze cechy i zaprezentuje poprawny sposób serwowania. Degustacja to także świetna okazja do skosztowania starannie wybranych odmian piwa. Voucher na taką imprezę będzie świetnym pomysłem na prezent, zarówno dla mężczyzny, jak i kobiety. Z pewnością ucieszy wszystkich fanów złocistego trunku i dostarczy im wielu niezapomnianych wrażeń.