3 ciekawe restauracje w Polsce, które musisz odwiedzić!

Czym charakteryzuje się ciekawa i dobra restauracja? Przede wszystkim — wyśmienitym jedzeniem. Ale nie tylko. Ważny jest też sposób podania, czy przygotowania posiłków, niezwykłe wnętrza, czy wyjątkowa obsługa kelnerska. Jeśli masz już dość chodzenia ciągle w te same miejsca lub szukasz lokalu na specjalną okazję, to koniecznie poznaj te 3 wyjątkowe restauracje!

Ciekawe restauracje w Polsce - zastawiony stół stoi pośrodku kanału, w którym pływają rekiny i ryby

Poznaj zaskakujące połączenia smakowe w restauracji Eliksir w Gdańsku

Ciekawe restauracje w Polsce - niebieski talerz a w nim mięso polane pomarańczowym sosem, w tle rośliny

Słyszałeś kiedyś o foodpairingu? To zyskująca na popularności metoda łączenia aromatów w zaskakujący sposób. Wszystko przy użyciu nauki — składniki o podobnych cząsteczkach chemicznych w zapachu wyśmienicie się komplementują (nawet jeśli na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują). W wykonaniu restauracji Eliksir polega to również na serwowaniu dań z pasującymi do nich koktajlami. Eliksir to niezwykłe połączenie wykwintnej restauracji, koktajlbaru i cigar roomu. To wyjątkowe miejsce, położone na gdańskim Garnizonie zachwyca innowacyjnością i kreatywnością szefów kuchni i barmanów. To idealny lokal na postawienie pierwszych kroków w świecie cygar, czy foodpairingu. Ekskluzywne i eleganckie wnętrza, profesjonalna obsługa kelnerska oraz niesamowite jedzenie sprawiają, że do Eliksiru chce się wciąż powracać. Paweł Wątor, szef kuchni i właściciel, w swoim lokalu zebrał pasjonatów kuchni molekularnej, cygar i koktajli, którzy chętnie dzielą się swoją wiedzą z klientami. Jeśli wciąż poszukujesz nowych i zaskakujących doświadczeń smakowych, Eliksir to idealne miejsce dla Ciebie.

Zaprzyjaźnij się z rekinem lub płaszczką w trakcie Podwodnej Kolacji we Wrocławiu

Ciekawe restauracje w Polsce - tunel z wodą, w którym pływają rekiny i ryby, po środku nakryte stoły

We Wrocławiu znajduje się niezwykłe miejsce, które zmienia się w niecodzienną restaurację kilka razy w miesiącu. Jedyne takie miejsce w Polsce, w którym możesz poczuć się niczym na egzotycznej wyprawie po Afryce. Mowa tu o… wrocławskim ZOO. Pewnie myślisz — co ma ZOO do restauracji? Okazuje się, że wiele. Kilka razu w miesiącu, po godzinach zwiedzania, Kanał Mozambicki zmienia się w wykwintną restaurację. To 18-metrowy tunel wykonany z akrylu, który pozwala na przechadzanie się z niezwykłymi stworzeniami wodnymi pływającymi nad Twoją głową. Podwodna Kolacja to jedyna taka okazja na zjedzenie romantycznej (i pysznej) kolacji w otoczeniu 3 milionów litrów wody i 30 różnych gatunków ryb. To event, który łączy zwiedzanie Afrykarium małą grupą i niezwykłą kolację w Kanale Mozambickim. Można wybrać jeden wariant menu degustacyjnego — mięsne, rybne lub wegetariańskie, a dania, jakich można skosztować to na przykład wyjątkowe consomme z leśnych grzybów z dodatkiem truflowych, francuskich klusek. Podwodna Kolacja to jedyne takie miejsce, w którym możesz zaprzyjaźnić się z rekinem czy płaszczką podczas wykwintnego posiłku.

Zaznaj luksusu w Platter by Karol Okrasa w Warszawie

Karol Okrasa to jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni w Polsce. W 2010 otworzył restaurację Platter by Karol Okrasa, która znajduje się na pierwszym piętrze ekskluzywnego hotelu Intercontinental w centrum Warszawy. To niezwykłe miejsce wręcz ocieka luksusem i wykwintnością. Wyobraź to sobie — piękne, eleganckie wnętrza, spokojna muzyka na żywo, która wydobywa się z fortepianu i jedzenie, które rozpływa się w ustach. Kolacja w Platter to gratka dla duszy i ciała. Nic dziwnego, że w 2019 roku restauracja została okrzyknięta najlepszą restauracją w Polsce przez Poland 100 Best Restaurants Awards. Miłość Karola Okrasy do polskiej kuchni, ale też innowacji widoczna jest poprzez niezwykłe menu. Serwowane dania to połączenie tradycji z nowoczesnością. Sam Okrasa powiedział, że dania mają przypominać przede wszystkim smaki dzieciństwa, lecz jednocześnie zaskakiwać aromatami. Charakterystyczne dla tej restauracji jest również przywiązanie do świeżych produktów. Dlatego menu zmienia się co każdy sezon. Platter by Karol Okrasa to miejsce ekskluzywne i luksusowe, które sprawdzi się idealnie, jako miejsce do świętowania dużych okazji.

 

Która z tych trzech niezwykłych restauracji najbardziej przykuła Twoją uwagę? Każda z nich jest inna i wyjątkowa na swój sposób, lecz dla restauratorów zawsze liczy jest jedno — stworzenie niezapomnianego doświadczenia kulinarnego. Wypróbuj czegoś nowego i zarezerwuj stolik już dziś!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top