Piwo pszeniczne – jak wybrać dobry trunek?

Piwo pszeniczne to jeden z najpopularniejszych i najstarszych napojów alkoholowych. Pierwsze wzmianki na jego temat pojawiły się już około 6000 lat temu. Współcześnie istnieje wiele gatunków tego trunku. Kupując pszeniczne piwo, warto wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne z nich.

Kufle, piwo, toast, ręce

Piwo pszeniczne stanowi nieodłączny element wielu spotkań towarzyskich. Chętnie sięgamy po nie zwłaszcza latem, ponieważ dobrze gasi pragnienie i wyróżnia się orzeźwiającym smakiem. W sklepach znajdziemy wiele odmian tego trunku, z których najbardziej znane są piwa pszeniczne z Niemiec i Belgii.

Czym charakteryzuje się piwo pszeniczne?

Piwo pszeniczne należy do grupy piw z górnej fermentacji (tzw. piwa ale). Do jego produkcji oprócz wody, chmielu, drożdży i słodu jęczmiennego wykorzystuje się pszenicę lub słód pszeniczny. Zastosowanie tych składników powoduje, że w napoju zwiększa się ilość białka. Dzięki czemu piwo staje się bardziej mętne i pieniste, a także wyróżnia się wyjątkowo gładką teksturą.

Dobre piwo pszeniczne zawiera około 50% słodu pszenicznego, choć udział tego składnika może być o wiele większy (czasami jest to nawet ponad 70%). To właśnie ten składnik nadaje charakterystyczny chlebowo-zbożowy aromat. W przypadku tego trunku istotne jest także zastosowanie odpowiednich drożdży, dzięki którym piwo pszeniczne zyskuje specyficzny zapach. Mocno wyczuwalne mogą być zwłaszcza nuty goździków, piernika, banana oraz owoców cytrusowych.

Piwo pszeniczne – kalorie i wpływ na zdrowie

Kalorie w piwie pszenicznym pochodzą zarówno z węglowodanów, jak i alkoholu. W związku z tym napój wyróżnia się wysoką kalorycznością – 100 ml trunku zawiera około 45 kcal (klasyczna półlitrowa butelka dostarcza więc aż 225 kcal).

Pszeniczne piwo pite w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Spożywane w niewielkich ilościach może jednak wykazywać pewne pozytywne właściwości. Przede wszystkim przyspiesza procesy trawienne, sprzyja odprężeniu oraz działa moczopędnie, przez co wspomaga pracę nerek i usuwanie toksyn z organizmu. Zapraszamy na Degustację Piwa!

Jak wybrać najlepsze piwo pszeniczne?

Najbardziej znane piwa pszeniczne pochodzą z Niemiec (piwa typu weizen) i Belgii (piwa typu witbier). Kraje te przodują w produkcji złocistego trunku, a wieloletnia tradycja jego wytwarzania gwarantuje wysoką jakość napoju.

Piwo niemieckie

Niemieckie piwo pszeniczne produkowane jest z użyciem słodu jęczmiennego i pszenicznego, którego zawartość musi wynosić minimum 50%. Wśród popularnych gatunków warto wymienić m.in.:

  • Berliner Weisse – klasyczne, niefiltrowane niemieckie piwo pszeniczne wytwarzane w Berlinie. Ma aż 75% słodu pszenicznego i wyróżnia się lekkością oraz kwaśnym smakiem;

  • Hefe-Weizen – najpopularniejsze, jasne i niefiltrowane piwo pszeniczne wywodzące się z Bawarii. Ma delikatny smak i wyraźnie wyczuwalny aromat goździków i bananów;

  • Dunkel Weizen – bawarskie ciemne piwo pszeniczne wyróżniające się posmakiem cynamonu, orzechów lub gałki muszkatołowej;

  • Gose – piwo pszeniczne występujące w dwóch odmianach: ciemnej lub jasnej. Jego cechą charakterystyczną jest ostry i kwaskowy smak;

  • Steinweizen – jasne piwo pszeniczne o delikatnym smaku toffi lub melasy i wyraźnym aromacie palonego drewna;

  • Weizenbock – ciemne piwo pszeniczne charakteryzujące się wysoką zawartością alkoholu.

Piwo belgijskie

Wśród piw pszenicznych wywodzących się z Belgii za najlepsze uznaje się Witbier. Do jego produkcji wykorzystuje się niesłodowaną pszenicę, dzięki czemu trunek wyróżnia się wyraźnym aromatem zboża. Jego smak charakteryzuje delikatna kwaskowatość, a także nuty owoców cytrusowych lub przypraw.

Istnieją też inne gatunki złocistego trunku, którego ważnym składnikiem jest pszenica. Można wśród nich wymienić napoje amerykańskie (np. American Wheat) czy polskie (piwo grodziskie).

Jak pić piwo pszeniczne?

Dobre piwo pszeniczne wymaga odpowiedniego podania. W zależności od konkretnego napoju serwowany jest on na różne sposoby. Może być z dodatkiem syropu (cytrynowego lub malinowego w przypadku piwa Berliner Weisse) czy kawałków cytryny (piwa Hefe-Weizen i Witbier).

Istotne jest również naczynie, do którego nalewa się trunek. Klasyczna szklanka do piwa pszenicznego ma zazwyczaj pojemność 500 ml i przypomina wysoki wazon – zwężany na dole i rozszerzany ku górze. Wiele jednak zależy od konkretnego stylu piwa – niektóre pszeniczne trunki bywają podawane w mniejszych naczyniach o innych kształtach.

Chcąc dowiedzieć się, jak smakują konkretne style tego alkoholu i w jaki sposób należy je pić, warto wybrać się na spotkanie z profesjonalnym kiperem. Degustacja piwa pozwala na poznanie fascynującej historii tego napoju, a także zyskanie przydatnej wiedzy na temat sposobów jego podawania. Istotnym elementem wydarzenia jest oczywiście skosztowanie poszczególnych gatunków. Voucher na Degustację Piwa będzie doskonałym prezentem dla każdego piwosza i miłośnika poznawania nowych smaków.