Pięć pomysłów na udaną kolację

Kolacja to okazja, by spotkać się z rodziną, przyjaciółmi i mile spędzić z nimi czas. Nie zawsze musi ona wyglądać w ten sam sposób. Ciekawą propozycją na wieczór jest kolacja w ciemności, w której trakcie nie widzi się tego, co ma się na talerzu.

Kolacja nie za każdym razem musi składać się z trzech dań – w przypadku tej degustacyjnej ma się okazję posmakować wszystkich najlepszych potraw z menu danej restauracji. Ciekawym przeżyciem jest również kolacja połączona z interaktywnym show. Miłośnicy dobrego jedzenia mogą postawić z kolei na wieczorną ucztę w stylu węgierskim lub włoskim.

Kolacja w ciemności, czyli Dine in the Dark

Osoby szukające nowych wrażeń mogą wybrać się na kolację w ciemności. Jak sama nazwa wskazuje, polega ona na jedzeniu posiłku przy zgaszonych światłach. W lokalach proponujących swoim gościom Dine in the Dark kelnerzy wyposażeni są w noktowizory, dzięki którym bez problemu poruszają się między stolikami. Przynoszone przez nich dania są zagadką – goście przed ucztą nie wiedzą, jakiego rodzaju potrawy zostaną im zaserwowane. Kolacja w ciemności to propozycja dla każdego – adresowana jest zarówno do mięsożerców, jak i osób, które trzymają dietę wegetariańską lub wegańską. Rezerwując stolik w restauracji mającej w swojej ofercie Dine in the Dark, należy jednak poinformować obsługę o swoich preferencjach żywieniowych oraz o ewentualnych alergiach czy nietolerancjach. W ciemności zmysły smaku i węchu pracują na zwiększonych obrotach, dzięki czemu bardziej odczuwa się smaki i aromaty spożywanych potraw.

Kolacja degustacyjna

Kolejnym ciekawym pomysłem na wieczorny posiłek jest kolacja degustacyjna. Chcąc poznać restaurację i jej dania, warto wziąć udział w takim wydarzeniu. W jego trakcie otrzymuje się niewielkie porcje kilku potraw ze wszystkich kategorii w menu danego lokalu. Dzięki temu można zasmakować najlepszych kulinarnych propozycji z mięsa, ryb oraz deserów i wyrobić sobie opinię na temat każdego z nich. Mimo że podawane porcje są niewielkich rozmiarów, to po kolacji degustacyjnej nikt nie jest głodny. W jej trakcie serwowane są również wybrane przez sommeliera wina, które pasują do proponowanych potraw. Tego rodzaju wydarzenie jest prawdziwą kulinarną przygodą. W jej trakcie kelner odpowiada na pytania gości oraz wyjaśnia, jak i z czego przygotowywane są serwowane smakołyki.

Spektakl z kolacją

Obecnie restauracje nie są już tylko miejscami, w których można zjeść coś smacznego. Często organizowane są w nich dodatkowe atrakcje, które przyciągają klientów. Ciekawą propozycją na udany wieczór w mieście jest zatem wzięcie udziału w interaktywnym show połączonym z kolacją. Spektakl, w którym grają profesjonalni aktorzy, angażuje również obecnych w restauracji gości. Dzięki takiej rozrywce nikt się nie nudzi, nie brakuje też tematów do rozmów. Show polega m.in. na odszyfrowywaniu zakodowanych wyrazów czy znajdowaniu drogi w labiryncie. Rozwiązywanie zagadek podczas posiłku integruje i pozwala współbiesiadnikom bliżej się poznać.

Kolacja po węgiersku

Aby przeżyć coś nowego, warto postawić na wizytę w lokalu serwującym dania, których do tej pory nie miało się okazji spróbować. Miłośnicy pikantnych potraw (z dużą ilością papryki) powinni udać się do restauracji, w której króluje kuchnia węgierska. Mimo że nie jest ona tak popularna, jak np. francuska, to warto przetestować dania, z których słynie. Węgry to kraj, którego mieszkańcy zajadają się potrawami mięsnymi. Na ich stołach często pojawiają się także warzywa, zwłaszcza wspomniana już papryka. Dużą popularnością cieszy się tam gulasz (oryginalnie ma on postać zupy), który przyrządzany jest w kociołku. Do najbardziej rozpoznawalnych węgierskich dań należy także zupa, której podstawowymi składnikami są ryby i papryka. Biorąc udział w węgierskiej kolacji, na deser można z kolei zamówić np. naleśniki, które wypełnione są kremem z orzechów.

Włoska kolacja

Kuchnia włoska należy do najpopularniejszych i najlepszych na świecie. Nie ma w tym nic dziwnego – dania jedzone na co dzień przez mieszkańców Półwyspu Apenińskiego są zdrowe i do tego smaczne. Przygotowywane są zawsze ze świeżych warzyw, najlepszej jakości mięsa, ryb i serów. Nie brakuje w nich aromatycznych ziół i przypraw. Mimo że znane są wszędzie, to potrafią także zaskakiwać. Każdy włoski region posiada bowiem własne tradycyjne przysmaki, których smak warto odkryć. Co ważne, nie trzeba lecieć za granicę, aby móc ich spróbować – wiele z nich serwuje się w polskich restauracjach. Zazwyczaj przygotowywane są one z oryginalnych produktów pochodzących od włoskich dostawców.