Jakie są najpopularniejsze rodzaje piwa w Polsce?

Dostępne na rynku różnorodne gatunki piwa powodują, że czasem trudno się zdecydować na określony smak. Poszczególne piwa różnią się między sobą składnikami, aromatami, a nawet technologią wykorzystaną w ich produkcji, dlatego trudno się dziwić, że jest ich tak wiele.

Piwo, łany pszenicy, beczka, kufel, chmiel, słód

Gatunek piwa zależy od rodzaju drożdży użytych do jego produkcji. Na polskim rynku dominują dwa rodzaje tego trunku: ale, czyli piwa górnej fermentacji (do której należą także piwa belgijskie) oraz lagery, które są dolnej fermentacji. Drożdże piw ale fermentują na powierzchni zbiornika, z kolei lagerów – na jego dnie. Klasyczne lagery to piwa o orzeźwiającym charakterze i delikatniejszym smaku, z kolei piwa ale mają bardziej intensywny i mocny smak oraz aromat.

Podstawowe gatunki piwa w Polsce: ale i lager

Różnice

Do dwóch głównych rodzajów piwa należą lagery oraz ale. Proces tworzenia klasycznych lagerów zajmuje więcej czasu w porównaniu do ale. Odbywa się także w znacznie niższej temperaturze, wynoszącej około 5–13 stopni Celsjusza. Zbiorniki fermentacyjne zazwyczaj są zamykane, a ich dno, na którym osadzają się drożdże, ma kształt stożka. Piwa typu ale to napoje alkoholowe, u których proces fermentacji jest intensywny i szybki. Odbywa się on w temperaturze około 15–25 stopni Celsjusza. Górna fermentacja, czyli drożdże, które zbierają się na powierzchni fermentacyjnego zbiornika, zapewniają piwu charakterystyczny bogaty smak i wyczuwalne nuty o aromacie owoców. Bardzo często informacje na temat tego, czy piwo to lager, czy ale, można znaleźć na jego etykiecie .

Aby lepiej zapoznać się z rodzajami piwa, można wybrać się na Degustację złocistego trunku. Uczestnicy spotkania mają niepowtarzalną okazję poznać tajniki tworzenia tego alkoholu, jego rodzajów czy sposobów serwowania. Dodatkowo degustacja piwa to rewelacyjny pomysł na prezent dla faceta czy imprezę integracyjną dla pracowników. Warto połączyć Degustację ze Zwiedzaniem Muzeum Piwowarstwa albo spróbować go w ciemności!

Gatunek piwa zależy od kilku czynników

Gatunek poszczególnego piwa – oraz innych rodzajów alkoholi – zależy od wielu różnorodnych czynników. Należą do nich, wspomniany już wcześniej, rodzaj fermentacji, a także czynniki takie, jak: technologia produkcji (np. długość czy sposób leżakowania), surowce użyte do wytworzenia piwa wpływające na jego smak (np.: gatunki chmielu, drożdże, rodzaj słodu), odczyn pH i skład chemiczny wody czy intensywność goryczki. Na ogólny profil smakowo-aromatyczny piwa konkretnego gatunku największy wpływ ma słód. Do wyrobu złocistego trunku stosuje się np.: słód pszeniczny, karmelowy, jęczmienny, palony i to od jego wyboru zależy w dużej mierze smak piwa. Nie mniejsze znaczenie przy produkcji ma również rodzaj chmielu oraz jego ilość użyte do wyrobu konkretnego gatunku piwa. Im więcej chmielu zostanie wykorzystane w produkcji, tym napój alkoholowy będzie miał bardziej intensywny goryczkowo-ziołowy smak i zapach.

Inne znane gatunki piwa

Piwo miodowe i ciemne

Wśród piw można rozróżnić kilka kategorii, których poznanie ułatwi później decyzję dotyczącą zakupu konkretnego rodzaju tego trunku. Mogą być one bowiem mocne, smakowe, miodowe, pszeniczne, a nawet bezalkoholowe bądź o bardzo niskiej zawartości %. Piwo miodowe ma charakterystyczny słodki posmak i zapach miodu, choć miód to jedynie około 2–10% wszystkich składników użytych do jego produkcji. Przed jego wypiciem warto bardzo delikatnie poruszyć butelką, aby osad miodowy wymieszał się z pozostałym płynem. Jednym z najbardziej znanych i charakterystycznych w smaku rodzajów piwa jest porter. Trunek ma wysoką zawartość alkoholu, jest ciemny, wytrawny i bardzo intensywny w smaku. Mocne piwa dostępne są również w wersji bardziej przejrzystej, jednak ich smak jest zdecydowanie najbardziej intensywny spośród wszystkich rodzajów.

Piwo pszeniczne i smakowe

Z kolei piwa pszeniczne wytwarzane są z jęczmienia słodowego. Cechą charakterystyczną tego napoju jest jego dość mętny jasny kolor, zwykle lekko żółty lub pomarańczowy. Rewelacyjnie gasi pragnienie, jest orzeźwiający i delikatny w smaku, często z dodatkiem lekko kwaśnej nuty. Niektóre rodzaje piwa pszenicznego zawierają znikomą ilość chmielu. W większości przypadków gorycz w piwie jest na dość niskim poziomie, czemu zawdzięcza swój delikatny smak. Miłośnicy lekkiego piwa bardzo chętnie sięgają również po wersje smakowe. Najczęściej z dodatkiem nut owocowych, dostępne zarówno w procesie górnej, jak i dolnej fermentacji. Producenci smakowych piw coraz częściej eksperymentują ze składnikami, dodając np.: jagody, śliwki, jabłka, wiśnie, limonki, maliny. Na rynku dostępne są również piwa bezalkoholowe bądź o bardzo niewielkiej zawartości alkoholu. Doskonale sprawdzają się w upalne dni, zwłaszcza w wersji owocowej.

Scroll to Top