Degustacja whisky – doskonały prezent na każdą okazję. Co warto wiedzieć o whisky?

Whisky jest wysokoprocentowym trunkiem o charakterystycznym smaku i zapachu. Zawiera 40–43% alkoholu. W Polsce napój ten zyskuje coraz większą popularność, czego wyrazem są organizowane degustacje whisky w różnych lokalach, stanowiące doskonały pomysł na prezent.

Whisky jest napojem alkoholowym powstającym w wyniku destylacji zacieru ze słodu jęczmiennego. Okres leżakowania w drewnianych beczkach musi wynosić co najmniej trzy lata. Największą popularność zyskała szkocka whisky, jednak wyróżnia się też inne rodzaje, np. amerykańską, irlandzką czy japońską.

Degustacja whisky – idealny prezent nie tylko dla mężczyzny

Whisky jest alkoholowym trunkiem, którego historia rozpoczęła się już w XVII wieku. Za ojczyznę whisky uznaje się Irlandię, gdyż to właśnie z tego kraju pochodzą pierwsze wzmianki o wyjątkowym napoju. Wyróżnia się wiele odmian whisky, wywodzących się z różnych krajów. Swoje specyficzne odmiany trunku stworzyli m.in. Szkoci, Amerykanie, Szwedzi, Anglicy oraz Japończycy.

Rosnąca popularność

Aktualnie whisky cieszy się dużą popularność na całym świecie, coraz częściej sięgają po nią również Polacy. Jedną z oznak wyjątkowości trunku jest bogata oferta degustacji whisky w różnych lokalach na terenie kraju. Wśród propozycji można znaleźć degustacje organizowane m.in. w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Katowicach, Wrocławiu. Smakowanie whisky może okazać się doskonałym prezentem dla wielbicieli wysokoprocentowych trunków. Voucher na Degustację Whisky z pewnością sprawdzi się jako podarunek dla mężczyzny – ojca, chłopaka, męża, a nawet szefa – i z pewnością dostarczy ekskluzywnych przeżyć. W trakcie degustacji nie tylko kosztuje się różnych rodzajów whisky, lecz także pogłębia się wiedzę na temat tego osławionego alkoholu.

Degustacja whisky – voucher jako wyjątkowy prezent

Degustacja Whisky jest oryginalną propozycją prezentu na wiele okazji – Boże Narodzenie, imieniny, urodziny czy rocznicę. Vouchery na degustację obejmują kompleksowy wykład na temat historii trunku, metod produkcji i zasad degustacji, a także smakowanie różnych rodzajów whisky – irlandzkiej, szkockiej, amerykańskiej, kanadyjskiej, japońskiej. Taki podarunek gwarantuje zarówno zyskanie nowych doświadczeń, jak i doskonałą zabawę. Czas trwania degustacji whisky jest zależny od rodzaju wykupionego vouchera i zwykle trwa dwie lub pięć godzin. W jego realizacji mogą uczestniczyć wyłącznie osoby pełnoletnie. Degustacja zwykle odbywa się w grupach, w trakcie specjalnie organizowanych eventów.

Dobra whisky – co warto o niej wiedzieć?

Whisky jest alkoholem otrzymywanym w procesie destylacji zacieru powstałego ze słodu jęczmiennego. Większość odmian trunku poddawana jest podwójnej destylacji, a następnie alkohol przelewa się do drewnianych beczek.

Charakterystyka trunku

Dobra whisky musi leżakować przynajmniej trzy lata, w przeciwnym razie nie zasługuje na miano tego osławionego alkoholu. Whisky jest napojem wysokoprocentowym – zawiera minimum 40% alkoholu. Charakteryzuje się złocistą barwą, swoistym zapachem i specyficznym smakiem. Na rynku można znaleźć różne rodzaje whisky. Największą popularność zyskała szkocka whisky, która występuje w odmianach:

  • whisky słodowa, czyli tzw. single malt,
  • whisky zbożowa – tzw. whisky grain,
  • blended, stanowiąca mieszankę whisky single malt i odmiany zbożowej.

Za najlepszą szkocką whisky uznaje się Ardbeg, cechującą się niezwykle wyrazistym smakiem. Na tytuł kobiecej whisky zasłużył natomiast gatunek Cardhu, odznaczający się łagodnością z delikatną nutą słodyczy.

Whisky – nie tylko szkocka

Whisky jest trunkiem produkowanym w różnych krajach świata. Ze względu na pochodzenie, obok szkockiej whisky można wyróżnić odmianę amerykańską, otrzymywaną ze sfermentowanego zacieru zbóż. Wśród amerykańskich gatunków znajdują się:

  • Bourbon produkowany z mieszanki żyta, pszenicy, kukurydzy, jak i jęczmienia. Ten rodzaj whisky powinien leżakować co najmniej dwa lata w nowych dębowych beczkach, wypalanych od środka. Charakteryzuje się wytrawnym, cierpkim smakiem.
  • Whisky kukurydziana składająca się z zacieru zawierającego minimum 80% kukurydzy. Może dojrzewać zarówno w nowych, jak i w używanych już beczkach.
  • Whisky żytnia, pszenna albo słodowa otrzymywana z zacieru składającego się przynajmniej z 51% żyta, pszenicy lub słodowanego jęczmienia.

Jak smakuje Irlandia?

Kolejnym gatunkiem whisky są trunki irlandzkie, które wytwarza się z jęczmienia i słodu jęczmiennego. Tego typu alkohol otrzymuje się w procesie potrójnej destylacji, a okres dojrzewania wynosi minimum trzy lata. Za dobrą whisky uchodzą także gatunki japońskie, bazujące na słodzie jęczmiennym.

Reasumując, istnieje wiele gatunków i rodzajów whisky. Ponieważ każdy kraj wykorzystuje nieco inną recepturę, każdy konsument powinien spróbować co najmniej kilku z nich. W rezultacie znajdzie smak idealny dla siebie.