Jak zrobić dobre piwo domowej roboty? Domowe warzenie piwa krok po kroku.

Piwo to jeden z najchętniej wybieranych napojów alkoholowych na całym świecie, zwłaszcza przy takich okazjach, jak oglądanie meczu, grill w ogródku czy spotkanie ze znajomymi. Na rynku znajdziemy wiele rodzajów piw, ale nie każdy wie, że złocisty trunek można także zrobić samodzielnie.

Przed rozpoczęciem domowej produkcji piwa warto dowiedzieć się czegoś więcej o tym popularnym napoju alkoholowym. W tym celu warto wybrać się na degustację piwa, czyli spotkanie, na którym można spróbować różnych rodzajów piw, a jednocześnie dowiedzieć się więcej o istniejących gatunkach, sposobach produkcji czy składnikach, jakie muszą znaleźć się w tym napoju, aby był smaczny. Entuzjaści złotego trunku mogą pokusić się również o profesjonalny kurs kiperski, na którym można sprawdzić, czy ma się potencjał degustatorski. Zajęcia mają również na celu przystępne przedstawienie tajników sztuki kiperskiej oraz nauczenie rozróżniania różnych smaków i aromatów piwa, aby można było docenić wyjątkowy smak poszczególnych gatunków. Voucher na taki kurs albo na pojedynczą degustację piwa to świetny pomysł na prezent dla bliskiej osoby, zwłaszcza gdy jest ona wyjątkowym entuzjastą piwa.

Piwo domowej roboty ‒ niezbędne składniki 

Chcąc uruchomić mały browar domowy i samodzielnie zrobić domowe piwo, trzeba przygotować następujące składniki:

  • około 3,5 kg ześrutowanego słodu (śrutowanie w piwowarstwie oznacza rozdrobniony słód, ale w taki sposób, aby łuski słodu zostały całkowicie rozerwane, a ziarna pokruszone),
  • chmiel goryczkowy i aromatyczny,
  • roztwór jodowy (można kupić w sklepie piwowarskim lub aptece).

Niezbędne składniki i akcesoria do wykonania piwa domowej roboty można kupić w specjalistycznych sklepach piwowarskich. W tego typu miejscach można dostać różnego rodzaju słody (np. palone, wędzone, karmelowe, pszeniczne, podstawowe i specjalne, a nawet niesłodowane), chmiel, drożdże, ekstrakty słodowe, a także dodatki: przyprawy piwowarskie, płatki dębowe i zbożowe, łuski oraz niezbędny podstawowy zestaw do piwa domowego i profesjonalne sprzęty do fermentacji, warzenia, rozlewu, sterylizacji i pomiarów. 

Co zawiera zestaw do piwa domowego?

Produkcja domowego piwa nie jest możliwa bez specjalnego sprzętu. Domowy browar musi być wyposażony w fermentator, a najlepiej dwa ‒ jeden z filtratorem, a drugi z rurką fermentacyjną i pokrywką. Jest to specjalny pojemnik, w którym odbywa się fermentacja napoju. Fermentator powinien być wyposażony w szczelną przykrywkę zatrzaskową. Kolejnym niezbędnym sprzętem w domowej produkcji piwa jest termometr i balingometr, czyli urządzenie, za pomocą którego można określić stężenie cukru w określonej substancji. W zestawie do piwa domowego przydadzą się również: butelki do piwa domowego razem z kapslami, wężyk do przelewania oraz kapslownica. Warto pamiętać, aby przed rozpoczęciem prac nad produkcją domowego piwa wszelkie elementy sprzętu dokładnie wysterylizować. 

Domowe warzenie piwa krok po kroku

Zacieranie to pierwszy etap w produkcji piwa, który polega na wrzuceniu ześrutowanych słodów do wody. Aby cały proces przebiegł prawidłowo, należy postępować według poniższych wskazówek: 

  • do garnka o objętości przynajmniej 30 litrów wlewamy około 14‒15 litrów wody;
  • po podgrzaniu wody do temperatury 65℃ dodajemy do naczynia wyśrutowany słód i dokładnie mieszamy całość;
  • powstały zacier pozostawiamy na pół godziny;
  • wykonujemy próbę jodową, aby dowiedzieć się, czy w roztworze znajduje się skrobia. Aby tego dokonać, jedną łyżkę zacieru przekładamy na płaskie naczynie (np. talerz) i delikatnie skrapiamy jodowym roztworem. Jeżeli zacier nie zabarwi się, oznacza to, że proces zacierania się skończył, a jeśli przyjmie fioletowy kolor, jest to znak, że w substancji znajduje się jeszcze skrobia;
  • podgrzewamy mieszankę do temperatury około 80℃ i pozostawiamy w tej temperaturze przez około 10 minut;
  • wlewamy zacier do fermentatora wyposażonego w filtrator;
  • rozpoczynamy proces filtracji ‒ na tym etapie należy pamiętać, że pierwsze 2 litry brzeczki przefiltrowanej (czyli półproduktu, jaki wytwarza się w procesie produkcji piwa) mogą być mętne, dlatego w momencie, gdy z filtratora zacznie spływać bardziej klarowny płyn, przefiltrowaną dotychczas brzeczkę należy ponownie umieścić w fermentatorze;
  • w sytuacji, gdy pojawi się osad ze słodu (tzw. młóto), do naczynia dolewamy wody;
  • zaczynamy właściwą filtrację i kontynuujemy czynność do momentu, gdy otrzymamy o około 3 litry więcej półproduktu niż zacieru;
  • brzeczkę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy chmiel, a po 45 minutach ponownie przeprowadzamy filtrację;
  • do wystudzonej brzeczki dodajemy drożdże;
  • zamknięty fermentator pozostawiamy na 7 dni w temperaturze pokojowej;
  • za pomocą węża przelewamy browar do drugiego fermentatora i odstawiamy na kolejne 7 dni;
  • dodajemy glukozę, która spowoduje, że piwo będzie gazowane;
  • rozlewamy piwo do butelek, tak by w naczyniu pozostało miejsce na gaz, a następnie szczelnie je zamykamy przy pomocy kapslownicy;
  • piwo pozostawiamy na około 4 tygodnie w ciemnym pomieszczeniu, w temperaturze sięgającej 15‒20℃.